Samenvatting (slides) van de voordracht door Benoit Cassart ter gelegenheid van de avondvoorstelling van nakomelingen van Empire d’Ochain, Sansonnet, Spirou en Blacky en Sansonnet te Ciney op
24-11-2006.
1) De tendenzen in de wereldmarkt van het rundvlees
- Teruggang van de machtspositie van Europa en de USA
- Stijgend belang van Zuid-Amerika met, als leider, Brazilië
Enkele cijfers voor Brazilië:
• 160 miljoen runderen (2 x Europa)
• 25% van de werelduitvoer
• laagste productiekosten van de wereld
De productiekosten voor 100 Kg levend gewicht:
Europa: van 100 tot 158 €
Australië: 90 €
Brazilië - Argentinië: 40 €
- Sterke economische ontwikkeling in China
- Stijgende vraag, vooral in Azië waar de economische groei van bepaalde landen 10% bedraagt
De conclusie: De wereldmarkt is … voor de meest competitieve.
2) De Europese markttendenzen
• 60 % van het vlees afkomstig van het melkvee.
• Daling van de productie
-Zoogkoeien kennen een daling van 3,5% sinds 2000 (- 420.000 stuks)
- Melkkoeien daling van 1% PER JAAR.
In een rapport van 2004 voorspelt men tegen 2010 een daling van de zoogkoeienstapel met 10 % (Vergrijzing van de landbouwbevolking, ontkoppeling, leefmilieu …)
Einde van de Europese zelfvoorziening met een steeds belangrijkere invoer
De evolutie naar 2012 vergeleken met 2004:
De productie: - 3%
Het verbruik: - 2%
De invoer: + 37%
Uitvoer: - 8%
DE MARKT BLIJFT GEZOND….bij een onveranderde houding van de WTO.
Evolutie van de WTO: blijft de grote onbekende !
- Onderhandelingen momenteel in de impasse maar…
Het voorstel van de Europese Unie is een bedreiging
- voor de productie (- 10% in 2014)
- door het volume van onze invoer (+ 130%)
- voor onze uitvoer (- 50%)
- voor de prijzen (- 14%)
Dit is de grote onbekende voor de vleessector
Maar is dat verschillend voor de andere sectoren?
- auto's
- textiel
- informatica
en zelfs de diensten…
Met een beetje optimisme, kunnen we ondanks de onzekerheid van de markt, de productie van rundsvee verder zetten, temeer omdat we ons reeds bewezen hebben.
Deze uitdaging kan door de volgende elementen gerechtvaardigd zijn:
- De wereldvraag stijgt sterk rekening houdend met de demografie en de economische groei van Azië en Latijns-Amerika
• 1 Kg extra vleesverbruik /chinees / jaar = 20% van de Europese productie.
- Europa zal misschien zijn voedselautonomie niet volledig opgeven.
- De energieproductie zal een groter deel van de plantaardige productie en dus van de beschikbare oppervlakte opeisen.
- De transportkosten zullen blijven stijgen.
Het rund, transformator van gras, is in vergelijking met het varken en het gevogelte de minst grote concurrent voor de mens, voor het verbruik van graangewassen.
3) Hoe zo goed mogelijk produceren in België?
A) Traditionele elementen van onze markt.
- zacht vlees
- mager vlees
De verbruiker houdt nog altijd van zijn dikbilsteak.
De filière van de BWB-vleesproductie heeft tot nu toe alle schakels in de ketting goed zijn brood laten verdienen.
- hoge verkoopsprijzen = gelukkige veehouders
- hoge prestaties bij de vetmesting, dank zij een voortreffelijke vroegrijpheid en productiviteit. = tevreden vetmester
-Karkas met hoog rendement en goede presentatie = slagers en distributiesector tevreden
- Vetarm, mals en smakelijk = verbruikers tevreden
Kan men echter doorgaan met te denken of te zeggen:
„Per definitie, is het BWB het beste ras van de wereld. We moeten het maar produceren en promoten en onze consumenten zullen het wel eten.“
NEEN, NEEN, NEEN : Dit is een voorbijgestreefde visie in een open en concurrerende markt, waar de verbruiker koning is!
B) Er zijn immers nog nieuwe elementen…
- vermindering van de koopkracht
- toenemende concurrentie van andere voedingswaren (gevogelte, zalm, struisvogel, kangoeroe, krokodil)
- voedingsgewoonten worden meer en meer industrieel (kant-en-klare schotels, snelle hap buitenshuis…)
- dierenwelzijn
- vraag naar bio
- vraag naar vetter en smakelijker vlees
De edele stukken worden minder gewaardeerd
De verbruikers willen goedkoop eten.
De dikbil is nog altijd de favoriet van de verbruiker maar mag niet te duur zijn!
Er is verandering in de marktprijzen
Koeien Stieren 20 maanden
BBB 4 € 4,5 € tot 4,7 x 450 Kg = 2070 €
Blond 3,5 € 4 € x 500 Kg = 2000 €
Limousin 3 € 3,6 € x 450 Kg = 1620 €
Verschil tussen Blond Aquitaine stier en BWB = 70 €
_ voederkosten = - 100
_ veterinaire kosten = + 100
70
En wat met ?
- premies?
- vruchtbaarheid?
- % verlies?
- arbeidstijd?
- Gemiddelde dagelijkse groei?
In 1983 bedroeg het verschil tussen de Franse stieren en BWB 1 €/Kg karkasgewicht ( dit was 25% in plaats van 15 % vandaag) en voor de koeien, was de marge TOEN nog groter (5,10 € en 3,80, d.w.z + 35%)
Dat waren toen ANDERE REKENINGEN!
Heden ten daage is BWB niet meer de evidentie!
De uitdaging voor FABROCA bestaat er in…
„U te helpen competitief te blijven in de zich ontwikkelende wereldmarkt van het rundsvlees, door een dikbildier te produceren waarmee elke schakel in de ketting nog zijn brood kan verdienen.
Daarom moeten in de selectie volgende punten alle aandacht krijgen :
- voor de veehouder met een steeds groter wordend bedrijf :
• vruchtbaarheid
• vitaliteit en groeikracht
• probleemloze opfok
- voor de koopman:
• de regelmatigheid
- voor de vetmester ( meer en meer industrieel):
• onberispelijk beenwerk
• goede gemiddelde dagelijkse groei, gestalte en lengte
• rustige dieren
- voor de versnijder:
• een conformatie (S klasse) zonder excessen (de prijzen hebben een plafond) super dikbil wordt niet hoger betaalt.
• extra vleeskwaliteit
Hierbij in aanmerking te nemen dat:
- de perfecte stier niet bestaat
- de theorie gemakkelijker is dan de praktijk, omdat veeteelt geen exacte wetenschap is
- de winstmarge klein geworden is
- het BWB deze uitdaging moeilijk kan winnen zonder de helpende hand van andere dikbilrassen.
MET DANK aan
Mevrouw, Minister Sabine Laruelle
De Heer Marot
De Heer Jouant
De Heer Moreau
De Heren Paul Mosbeux,
Philippe Pirard en Jean Etienne
Alle aanwezige leden
Elevage de Jacques PIERSON à Amberloup
6362 né le 25/06 SANSONNET X OBSCUR
6366 né le 18/07 SANSONNET X BREUGHEL
6369 né le 27/07 SANSONNET X VIGOUREUX
6370 né le 2/8 SANSONNET X UBIDET
6380 né le 29/9 SANSONNET X BALTO
6390 né le 29/10 SANSONNET X INEXES
6392 né le 1/11 SANSONNET X NOTEZ-LE
Elevage de Clément LAMOTTE à Morville
3661 né le 6/10 SPIROU X ISTAMBOUL
3668 né le 7/10 SPIROU X SEDUISANT
3665 né le 9/10 SPIROU X GIPSYd’OCHAIN
3667 né le 16/10 SPIROU X CORNIAUDd’Ochain
Elevage de Baudoin RABEUX et
Jacques LAMBOTTE
À MIECRET
8196 né le 16/9 SANSONNET X BISCUIT
2207 né le 26/9 SANSONNET X BISCUIT
Elevage de MARC et PETER BUYDENS
À GEETBETS
0924 né le 7/10 SANSONNET X fils GOLDORAK
0925 né le 8/10 SANSONNET X ISTAMBOUL
0926 né le 14 /10 SANSONNET X fils GOLDORAK
0927 né le 15/10 SANSONNET X fils VISCONTI
0928 né le 21/10 SANSONNET X OPKAPI
0929 né le 21/10 SANSONNET X NOUNOURS
0930 né le 21/10 SANSONNET X ARLEQUIN
0931 né le 22/10 SANSONNET X GALET
0932 né le 22/10 SANSONNET X fils GOLDORAK
0933 né le 22/10 SANSONNET X fils VISCONTI
Elevage de Benoit CASSART
à Porcheresse
1636 né le 9/9 SPIROU X ISTAMBOUL
1637 né le 14/9 BLAKY X DIABLE
1638 né le 15/09 BLAKY X ISTAMBOUL
1640 né le 17/9 SPIROU X ISTAMBOUL
1642 né le 19/9 BLAKY X ISTAMBOUL
1646 né le 8/10 SANSONNET X ISTAMBOUL X OPIUM !
1647 né le 11/10 BLAKY X ISTAMBOUL
1649 né le 23/10 SANSONNET X ISTAMBOUL X MATELOT
Elevage de
Jean Paul Polet
à Schaltin